واقعیت جالب: ویتنام پس از برزیل دومین صادرکننده بزرگ قهوه در جهان است. فرهنگ قهوه ویتنام را با ما جستجو کنید و با سبک های نوشیدنی منحصر به فردی که باید امتحان کنید آشنا شوید.
قهوه در همه جای ویتنام وجود دارد، از دکههای شلوغ خیابانی گرفته تا کافههای کوچک ساده که در گوشه و کنار آن پنهان شدهاند. فرهنگ قهوه پر تکاپو این کشور را کشف کنید و سبک های محبوب نوشیدنی ها را تجربه کنید. در راهنما برای درک بهتر قهوه در ویتنام و تفاوت های ظریف آن در سراسر این کشور با هم سفر خواهیم کرد.
ویتنام با نام رسمی جمهوری سوسیالیستی ویتنام، یک کشور در آسیای جنوب شرقی است. ویتنام با مساحت حدود ۳۱۱٫۶۹۹ کیلومتر مربع، در بخش شرقی سرزمین اصلی جنوب شرق آسیا قرار است. ویتنام با جمعیتی بالغ بر ۹۷ میلیون نفر ۱۵مین کشور پرجمعیت جهان بهشمار میرود. پایتخت ویتنام هانوی است و بزرگترین شهر آن هوشیمین (سایگون سابق) میباشد.
سرزمین ویتنام از اوایل دوران پارینه سنگی مسکونی بودهاست. اولین دولت شناخته شده ویتنامی در حدود هزاره نخست پیش از میلاد بر دلتای، شمال ویتنام امروزی، قرار داشت. امپراتوری هان در سال ۱۱۱ پیش از میلاد سرزمینهای ویتنام را ضمی خاک خود کرد. در نتیحه ویتنام از سال ۱۱۱ پیش از میلاد تا ۹۳۹ پیش از میلاد، سال اولین امپراتوری مستقل ویتنامی، تحت تسلط چین قرار گرفت. امپراتوریهای ویتنامی بعدی تا حد زیادی از فرهنگ چینی، بخصوص بودیسم و آیین کنفوسیوس، ضربه خورد و آن را در جنوب، تا انتهای دلتای رود مکونگ، گسترش دادند. آخرین سلسله سلطنتی ویتنام، سلسله نگوین، در سال ۱۸۸۷ توسط فرانسویها از بین رفت و ویتنام از این سال تحت فرمان فرانسویها قرار گرفت. پس از انقلاب آگوست، دولت ملی ویت مین، به رهبری کمونیستی به نام هو شی مین، در سال ۱۹۴۵ از فرانسه اعلام استقلال کرد.
قهوه در ویتنام فقط یک نوشیدنی نیست، در واقع قهوه یک سبک زندگی است. از ساعت 4 صبح کافهها و دستفروشهای خیابانی باز می شوند و بسیاری از آنها تا شب قهوه میفروشند. این که چگونه مردم محلی می توانند در ساعت 10 شب قهوه بنوشند و سپس شب بخوابند، برای خارجی ها یک معما است، اما بسیاری این کار را می کنند.
نوشیدن قهوه در ویتنام یک سرگرمی اجتماعی و فرصتی برای دور هم نشینی یا ba tam است، یک عبارت ویتنامی که به "غیبت" ترجمه می شود. بسیاری از کافههای ویتنام در فضای باز هستند و منظرهای عالی از خیابان و رفت و آمدهای مختلف شهر را نشان میدهند. قهوه به افراد این فرصت را می دهد که دقیقاً قبل از شروع کار متوجه شوند که در محل زندگی آنها چه اتفاقی می افتد.
اگر تازه وارد ویتنام شده اید، شور و نشاط فرهنگ قهوه صبح زود را نباید از دست بدهید! آن را در لیست 10 کاری که باید هنگام بازدید از این کشور انجام دهید قرار دهید. شاید دوست نداشته باشید ساعت 5 صبح خود را از روی تختتان جدا کنید، اما این بخش پرانرژی روز است.
قهوه خورهای غربی فرق طعم قهوه موجود در دانه عربیکا را با طعم مبهم آن که بیشتر به اروپا و آمریکا وارد می شود، می دانند. میتوانید قهوه ترکیبی عربیکا را در ویتنام بدون زحمت پیدا کنید، اما یک دانه دیگر در ویتنام وجود دارد که میتوانید امتحان کنید: دانه روبوستا.
روبوستا عنصر مخفی صحنه قهوه ویتنام است. بسیاری از افراد جوان محلی به دنبال قهوه به سبک غربی هستند تا چیزی متفاوت را امتحان کنند، اما این قهوه روبوستا است که فنجان ویتنامی ها را به عنوان چیزی خاص و متفاوت از نوشیدنی ای که در خانه عادت می خورید، مشخص می کند.
از نظر صادرات، دانه های روبوستا اغلب به مخلوط قهوه فوری تبدیل می شوند. طعم یک قهوه ویتنامی برای کسی که اولین بار آن را می چشد، خیلی قوی و خیلی تلخ است. مطمئناً نوشیدنی ای قوی است و با 2.7 درصد کافئین، تقریباً دو برابر کافئین 1.5 درصد عربیکا است. تلخی هم در این قهوه وجود دارد، اما طعم بدی نیست و چیزی نیست که نتوان آن را با یک قاشق شکر برطرف کرد.
روبوستا در مقابل عربیکا شبیه شکلات تیره در مقابل شکلات شیری است. یکی ممکن است برای بیشتر ذائقه ها دلپذیرتر باشد، اما دیگری عمق طعم بیشتری دارد. البته، هیچ اشکالی ندارد که هر دو را دوست داشته باشیم. این روزها، بسیاری از کافههای سطح بالاتر نه تنها هر دو نوع، بلکه ترکیبی سفارشی از این دو را نیز ارائه میکنند. فرهنگ قهوه ویتنامی برای هر سلیقه ای نوشیدنی دارد!
قهوه توسط فرانسوی ها در قرن نوزدهم به ویتنام معرفی شد. راه اصلی تهیه قهوه در ویتنام، از طریق یک روش فرانسوی است. ترجیح شیر تغلیظ شده بر شیر معمولی یکی دیگر از میراث فرانسوی ها در قهوه ویتنام است. در قرن نوزدهم، حمل شیر در مسافتهای طولانی بدون فاسد شدن بسیار سختتر بود. شیر تغلیظ شده یک راه حل ساده بود و لذت بردن از طعم شیرین آن در بین مردم رایج بود.
بیشتر دانههای قهوه ویتنامی در ارتفاعات مرکزی، بهویژه در منطقه دالات رشد میکنند. در اینجا، آب و هوا با بسیاری از مناطق کشور متفاوت است، با توجه به اینکه بیشتر منطقه ها در ارتفاع بالایی قرار دارند. ترکیبی از کوه ها، آفتاب، باران و شرایط خوب خاک آن را برای هر دو نوع دانه روبوستا و عربیکا مناسب می کند.
اگر شما به تازگی در ویتنام فرود آمده اید و در حال امتحان کردن ترکیب محلی قهوه هستید، از کجا باید شروع کنید؟ خوب است بدانید که قهوه ویتنامی در دو سبک اصلی، کاملا بر اساس جغرافیا عرضه می شود. به خاطر داشته باشید در هر کافه ای قهوه سرد سرو می شود (da) مگر اینکه آن را داغ (nong) بخواهید.
در حالی که لاته و کاپوچینو به سبک غربی در ویتنام در حال افزایش است، بهترین قهوه ویتنامی با یک روش خاص سرو می شود. این روش یک قهوه فیلتر شده به سبک فرانسوی است که برای تهیه قهوه قطره ای استفاده می شود. معمولا قهوه بدون شکر سرو می شود، مگر اینکه مشخص کنید، قهوه را با شکر سرو کنند. شکر باعث ایجاد یک ترکیب با طعم فوقالعاده میشود، اما میتواند باعث شود یک نوشیدنی از کافئین و قند بالا ضربان قلبتان را به اوج ببرد و تمام روز پایین نیاید.
اگر قهوه Ca phe Hanoi را بخواهید تست کنید، قهوه خود را همانطور که مردم شمالی ترجیح می دهند بنوشید. این قهوه کوتاه با قوام غلیظ است که آماده بالا بردن سطح کافئین بدن شماست. معمولاً با چای سبز سرد سرو می شود و مانند یک نوشیدنی خوب میل می شود. برای بهترین نتیجه، کام خود را در بین جرعهها با چای سبز تازه کنید.
قهوه Ca phe Saigon را حتما تجربه کنید البته فقط در جنوب ! این قهوه در لیوان بزرگ سرو می شود و حجم زیادی دارد. به یک لیوان لیموناد پر از یخ فکر کنید که با نی سرو می شود. به عقیده من هیچ یک از این ویژگی ها را مشخص نکنید و به سادگی هر آنچه که آن کافه در آن تخصص دارد دریافت کنید.
اگر در مرکز ویتنام هستید، اکثر کافه ها هر دو سبک نوشیدنی بالا را ارائه می دهند، اما سلیقه خود را دارند. اگر میل به شیرینی دارید، قهوه caphe sua را با یک سانتی متر شیر تغلیظ شده درخواست کنید. در ادامه آن را به هم بزنید و نوش جان کنید!
لیست سبک های منحصر به فرد قهوه موجود در ویتنام طولانی تر از منو رستوران های چند ستاره است، اما چند روش تهیه ملی قهوه وجود دارد که هر بازدید کننده ای باید حتما به آنها توجه کند و حداقل یک بار امتحان کند.
این ترکیب عجیب ممکن است در ابتدا کمی دیوانه وار به نظر برسد، اما قهوه ای که با تخم مرغ زده شده و شیر تغلیظ شده سرو می شود لذت شیرینی است. به طور کلی طعم آن شبیه به کاسترد تخم مرغ یا موس خامه ای فوق العاده است.
چند سبک مختلف قهوه نارگیل وجود دارد که می توانید امتحان کنید. بهترین نسخه، تودهای از خامه نارگیل است که با ظرافت در قهوه سیاه سرد قرار داده میشود، که البته به طرز معتدلی در آن ذوب میشود! وگان ها باید توجه داشته باشند که این نوشیدنی معمولا با یک قطره شیر تغلیظ شده نیز سرو می شود. اکثر مکان ها برای سرو بدون شیر مشکلی نخواهند داشت، یا حتی در صورت درخواست، جایگزین غیر لبنی را نیز ارائه می دهند.
اسموتیهای قهوه میتوانند اشکال مختلفی داشته باشند، اما احتمالاً ترکیبی از قهوه، ماست و میوه هستند . این اسموتی بسیار بهتر از آن چیزی که به نظر میرسد است و یک راه عالی برای تجربه طعم خوشایند و مصرف کافئین به طور هم زمان است!
قهوه کنیا یکی از بهترین قهوه های دنیاست. اما با وجود طیف متنوعی از دانه ها، مناطق قهوه خیز، و طعمهای مختلف قهوه این کشور، دانستن اینکه از کجا شروع کنید دشوار است. در این مقاله با تاریخچه، جغرافیا و مناطق قهوه خیز، انواع دانه های قهوه و برندهای قهوه کنیا آشنا خواهید شد.
قهوه کنیایی در کنیا در شرق آفریقا کشت می شود. قهوه عربیکا آن یکی از بهترین قهوه های دنیاست. بیشتر دمنوشها به دلیل داشتن طعمی متوسط تا کامل، طعم غنی و سطوح اسیدی بالاتر از حد متوسط شناخته میشوند. دانه ها قبل از پردازش مرطوب بر اساس درجه، اندازه و طبقه بندی تقسیم می شوند. اگر میخواهید بهترین قهوه کنیایی را در سبد خرید خود قرار دهید، ما شما را راهنمایی می کنیم. در زیر به ریشه آن می پردازیم و نحوه رشد، طبقه بندی و فرآوری آن را برای مصرف توضیح می دهیم. زمانی که مطالعه را تمام کردید، آماده خواهید بود که لیوان مورد علاقه خود را بردارید و این قهوه خوشمزه را امتحان کنید!
کشور کنیا به صورت رسمی جمهوری کنیا (به سواحلی: Jamhuri ya Kenya) کشوری است در شرق آفریقا. پایتخت آن نایروبی است و مومباسا، کیسومو و ناکورو شهرهای مهم آن میشوند. کنیا از شمال با اتیوپی و از شمال غربی با سودان جنوبی و از غرب با اوگاندا و از جنوب غربی و جنوب با تانزانیا همسایه است. کنیا همچنین از جنوب و جنوب غربی به جنوب هند پیوند میخورد. کشور کنیا به هشت استان تقسیم شده است که هر کدام توسط یک اداره میشود. این استانها به ۷۱ منطقه، ۲۶۲ بخش و ۱۰۸۸ منطقه تقسیمبندی شدهاند. دولت بر کارگزاریها نظارت میکند. جمعیت این کشور ۵۳۷۷۱۰۰۰ نفر است.
هشتاد و پنج و نیم درصد مردم کنیا مسیحی و ۱۱ درصد مسلمان هستند. زبانهای رسمی آنها زبان سواحلی و انگلیسی است. امور سیاسی کیا در سیاست نظام ریاستی قرار دارد که رئیس جمهور هم رهبر کشور و هم دولت است. قوهٔ مجریه در اختیار دولت است. قانونگذاری میان دولت و مجلس ملی کنیا تقسیم شده است. قوه قضائیه مستقل از مجریه و قانونگذاری است. پس از مستقل شدن، کیا ثبات سیاسی خود را در برابر تغییرات سیاسی بحرانهای همسایه حفظ کرده است. با روی کار آمدن دموکراسی کنیاییها از آزادی، بیشتر شدند. این کشور با تانزانیا (۷۷۵ کیلومتر)، اوگاندا (۸۱۴ کیلومتر)، سودان جنوبی (۳۱۷ کیلومتر)، آتیوپی (۸۶۷ کیلومتر) و سومالی (۶۸۴ کیلومتر) مرز مشترک دارد.
قهوه برای اولین بار در سال 1893 پس از میسیونرها وارد کنیا شد که قهوه بوربن برزیل را با خود آوردند. بعد از گذشت هفت سال قهوه در این کشور رشد کرد و حتی پس از رشد آن و صادرات آن عمدتاً توسط مستعمرات بریتانیا کنترل شد. در واقع، در آن روزها کنیا به عنوان تحت الحمایه آفریقای شرقی شناخته می شد و قهوه فقط مجاز بود در مناطق خاصی به نفع مستعمره نشینان بریتانیا کشت شود. نام این کشور تا دهه 1920 تغییر نکرد. علاوه بر این، کشت قهوه توسط شهروندان واقعی کنیا تا زمان قیام مائو که بین دهههای 50 و 60 رخ داد، مجاز نبود.
در آن زمان قهوه در کنیا فراتر از کنترل واقعی از تعدادی نهادهای نظارتی مختلف نیز عبور می کرد از جمله:
امروزه در کنیا، قهوه قبل از فروش در حراجی ها بیشتر توسط شرکت های کوچک و تعاونی ها کشت می شود. در حال حاضر، 70 درصد از تولید قهوه توسط این شرکتها و تعاونیهای کوچک انجام میشود. با وجود عملیات های کوچک، امروزه کنیا به عنوان شانزدهمین تولیدکننده بزرگ قهوه در جهان است.
قهوه کنیایی در خاک های آتشفشانی در ارتفاعات بین نایروبی و کوه کنیا رشد می کند. خاک آن عمیق و حاصلخیز است که به دلیل ویژگی های اسیدی قهوه آنها است. علاوه بر این، قهوه کنیا از آب و هوایی بهره می برد که مقدار زیادی باران دریافت می کند نه خیلی گرم است و نه خیلی سرد. این شرایط تقریباً برای رشد گیاهان قهوه عالی است و تا حد زیادی به دلیل کیفیت دم کردن آنها است.
چهار منطقه اصلی در کنیا وجود دارد که قهوه تولید می کنند، از جمله:
پنج نوع اصلی از دانه های قهوه کنیایی وجود دارد که بر اساس مشخصات طعم و کیفیت تقسیم می شوند.
از نظر فنی، هر یک از این گونه ها تحت عنوان قهوه عربیکا قرار می گیرند. به این معنی که هر یک از واریتههایی که میتوان به آنها تقسیم کرد باید دارای ویژگیهایی مانند طعم شیرینتر، فرم نرمتر و اسیدیته بالاتر باشد.
در اینجا یک نمای کلی زیبا از انواع قهوه در کنیا، توسط بویس هریس، یک کشاورز قهوه کنیایی آورده شده است. او انواع فوق را همراه با انواع ارثیه فرنچ میشن مورد بحث قرار می دهد که توسط مبلغان فرانسوی در نایروبی در اواخر دهه 1800 ایجاد شد.
کشور کنیا خانه 8 گرید مختلف قهوه است. دانه ها بر اساس اندازه طبقه بندی می شوند که بزرگترین آنها کنیا E (فیل) است. سپس دانه ها را قبل از برشته شدن دسته بندی می کنند تا یکنواخت تر پخته شوند.
توجه به این نکته مهم است که چندین درجه مختلف دانه را می توان از یک گیاه برداشت کرد. اگرچه دانه های بزرگتر بیشتر مورد توجه قرار می گیرند، همه آنها بسته به مکان و نحوه رشد می توانند از نظر کیفیت متفاوت باشند.
به طور کلی برای تهیه دانه های قهوه کنیایی از فرآوری مرطوب استفاده می شود. فرآوری مرطوب با برداشتن میوه از دانه و سپس تخمیر دانه در آب به مدت 12 ساعت یا بیشتر انجام می شود تا میوه ها/پالپ باقیمانده از بین برود. پس از این، دانه ها شسته شده و سپس به مدت چند روز در آفتاب خشک می شوند. فرآوری مرطوب باعث می شود دانه ها خیلی خشک نشوند در عین حال هیچ طعمی را قربانی نمی کند. حتی ممکن است در این که چرا قهوه کنیا چنین سطوح بالایی از اسیدیته را حفظ می کند، نقش داشته باشد، هرچند که هنوز هم عمدتاً به دلیل خاک است.
قهوه کنیا با ترکیبی از نت های طعمی پیچیده، متوسط تا پر است. قهوه کنیایی به دلیل خاکی که در آن رشد میکند، حاوی نتهایی از طعمهای میوهای با مشخصات شیرین و اسیدی است که برخی آن را به شربت تشبیه کردهاند.
امروزه هیچ کمبودی در دانه های قهوه عالی کنیا وجود ندارد. بسته به ترجیحات خود می توانید آنها را آسیاب شده یا به صورت دانه کامل خریداری کنید.
کدام قهوه کنیایی را امتحان خواهید کرد؟
قهوه کنیا برای افرادی که بدنه متوسط و طعم میوه ای اسیدی را دوست دارند، عالی است. آب و هوایی که در آن رشد می کند همراه با فرآیند مرطوب تهیه آن، برخی از منحصر به فردترین و خوشمزه ترین فنجان های قهوه در جهان را تولید می کند. با گزینه های بسیار زیاد در مورد قهوه کنیا، تنها سوالی که باقی می ماند این است که کدام یک را اول امتحان خواهید کرد؟